Istina u umjetnosti - Škorić, Gordana (Array, 2010)
Od antike se raspravlja o odnosu zbiljnosti i općenitosti u umjetnosti. Osnivanjem estetike kao filozofske discipline u 18. stoljeću težište postavljanja pitanja stavlja se na alternativni način prikazivanja u odnosu na sistem pojmova, a od romantike i na sposobnost kritike. Umjetničko djelo se smatra istinitim ukoliko sadrži kritičke spoznaje. Rasprava o pitanjima o odnosu umjetnosti i istine ostaje otvorena, ovisno o razumijevanju pojma istine: metafizičkom, pragmatičkom...uključujući i proturječnosti povezivanja tih pojmova. U izlaganju će nas zanimati neki aspekti filozofije 20. stoljeća u odnosu na pojam zbiljnosti i njezinog estetičkog karakteriziranja (Bloch, Adorno), zatim mišljenje Heideggera(pojam aletheia), Gadamera (Istina i metoda)i Derridae (Istina u slikarstvu) te Goodmannovo shvačanje "metaforičke istine", koje umjetnost, uz znanost ui filozofiju, razumije kao alternativni medij spoznaje.