Institucijski digitalni repozitoriji i njihova uloga u znanstvenom komuniciranju: istraživanje o digitalnim repozitorijima u visokoškolskim knjižnicama Sveučilišta u Zagrebu - Vrana, Radovan (Array, 2010)
Dok su ne tako davno znanstvenici bili orijentirani prema časopisima, primarnim medijima za objavu rezultata svojega rada i knjižnicama kao primarnom izvoru znanstvenih informacija, oni danas sve više prihvaćaju Internet za istu namjenu. Zahvaljujući Internetu, znanost je danas sve više umrežena, čime se dodatno olakšava razmjena znanstvenih informacija koje se već nalaze u digitalnom obliku. Međutim, svaka nova usporedba digitalnih izvora znanstvenih informacija i časopisa, tradicionalnih medija u posredovanju znanstvenih informacija, iznova pokazuje kako su znanstvene informacije u digitalnom obliku izloženije nestanku u odnosu na časopise. Kako bi očuvali rezultate znanstvenih istraživanja i ujedno ih učinila dostupnijima, sveučilišta diljem svijeta započela su s osnivanjem digitalnih arhiva za pohranu znanstvenih sadržaja poznatih pod nazivom digitalni repozitoriji. Svrha postojanja digitalnih repozitorija je okupiti na jednom mjestu što više kvalitetnih sadržaja potrebnih za razvoj znanosti. Hrvatska sveučilišta također su uključena u ovu vrstu aktivnosti. Kako bi otkrili postojeće stanje razvoja digitalnih repozitorija na Sveučilištu u Zagrebu pokrenuto je istraživanje koje je za cilj imalo prikupiti podatke o trenutnom broju digitalnih repozitorija i okolnostima u kojima su nastali i u kojima funkcioniraju. Ovaj rad predstavlja rezultate toga istraživanja.