Sodobna zdravstvena stališča in priporočila za telesno aktivnost in rekreativno vadbo za preprečevanje ateroskleroze - Mišigoj-Duraković, Marjeta (Array, 2010)
Ateroskleroza je bolezen moderne civilizacije. Njene posledice so danes, poleg malignih bolezni glavni vzrok obolevnosti in umrljivosti. Ob upoštevanju mnogovrstnosti in teže posledic ateroskleroze, je zgodnje preprečevanje izjemno pomembno. Glavni učinki treninga moči pri odraslih in starostnikih so merljivi in predstavljajo daleč najučinkovitejšo metodo za ohranjanje oziroma povečevanje mišične moči in vzdržljivosti, kostne mase ter v povezavi s tem večjo funkcionalno sposobnost opravljanja vsakodnevnih nalog in ohranjanje samostojnosti in mobilnosti v starosti. Danes glede preprečevanja in odpravljanja prevelike telesne teže in debelosti prevladuje mnenje, ki zagovarja zmerno intenzivnost vadbe in večji obseg od običajno priporočenega.