Peutingerova karta – karolinška vizija svijeta - Turković, Tin (2010)
Codex Vindobonensis 324, poznatiji kao Peutingerova karta, jedan je od zagonetnijih povijesnih izvora oko čije se strukture, namjene i datacije i danas lome koplja. Peutingerova je karta djelo s nesumnjivo složenom i nedovoljno poznatom prošlošću. Dugo je vremena odoljevala jasnim i jednoznačnim interpretacijama transmisije njenog sadržaja između kasnoantičkog i srednjovjekovnog doba. Teze o dataciji nastajale su i padale jedna za drugom tijekom proteklih stoljeća. S druge strane, tijekom posljednjih desetljeća dovedena je u pitanje i teza o njenoj prvenstvenoj itinerarijskoj namjeni te je u diskusiju uvedena i pretpostavka da se radi primarno o proizvoljnom, ali potentnom prikazu veličine Rimskog Carstva. Nedoumice i nerješena pitanja uvelike su otežale čitanje sadržaja karte koji je pak u nebrojeno navrata poslužio znanstvenicima pri verifikaciji vlastitih teza vezanih za pojedine antičke i kasnoantičke lokalitete. Međutim, ikonografska analiza triju figuralnih prikaza s karte, analiza upotrijebljenog znakovnog jezika, kontekstualizacija cjelokupne karte u okviru kasnoantičke i srednjovjekovne kartografije jednoznačno ukazuju da je Peutingerova karta nastala oko 800. godine i to s posve specifičnom svrhom. U izlaganju bit će prezentirani osnovni zaključci istraživanja (objavljeni u doktorskoj disertaciji Prikazi gradova na Peutingerovoj karti i razvoj urbanog pejzaža na području Hrvatske između antike i srednjega vijeka) te će njihova valjanosti biti demonstrirana na primjeru načina na koji su prikazana područja provincije Dalmacije, Istre, Panonije Savije i Druge Panonije.