Postajati svetim. Primjer religijske transformacije osobnoga identiteta - Šantek, Goran Pavel (2010)
U izlaganju ću razmotriti sociokulturno oblikovane prakse transformiranja osobnoga identiteta na primjeru jednoga prvotno karizmatskog i alternativnog, a potom institucionaliziranog i formaliziranog religijskog pokreta (danas strukturalno uklopljenog u veliku internacionalnu religijsku organizaciju). Pokazat će se religija kao važno sredstvo formiranja koncepcija o sebi, društvu i svijetu općenito, odnos između identifikacije kao pripadnika manje religijske skupine i pripadnika velike religijske organizacije koje je skupina sada dio, odnos između religijskog i ostalih aspekata osobnoga identiteta, neki uzroci i posljedice nastanka alternativnih religijskih skupina i praksi te razlozi kasnije formalizacije i institucionalizacije nekih od tih skupina.