Otvoreno dostupni digitalni repozitoriji : imaju li budućnost u Hrvatskoj? - Hebrang Grgić, Ivana (Array, 2010)
Zbog krize dostupnosti svjetskih znanstvenih informacija, znanstvenici i knjižničari su objeručke prihvatili mogućnost objavljivanja elektroničkih tekstova u otvorenom pristupu. U uspostavi i održavanju otvoreno dostupnih repozitorija važnu ulogu imaju specijalne i visokoškolske knjižnice. One se susreću s nizom problema vezanim uz odabir softvera, metapodatke, autorsko pravo isl. U Hrvatskoj za sada ne postoji velik broj otvoreno dostupnih repozitorija. Pitanje je jesu li oni potrebni, a ako jesu, koji je najbolji način njihovog uspostavljanja i održavanja.