Tipologija jednostavne rečenice u ukrajinskom i hrvatskom jeziku - Fuderer, Tetyana (Array, 2010)
Počeci poredbenog proučavanja slavenskih sintaksa sežu do razdoblja od kraja 19. do početka 20. stoljeća i vezuju se uz razvoj strukturalizma u lingvistici te dijakronijsku poredbenu analizu slavenskih sintaktičkih pojava (radovi F. Miklošiča, O. Potebnje, V. Jagića i V. I. Borkovskog). Potkraj 20. stoljeća izdvaja se nova grana kontrastivnog (konfrontacijskog) proučavanja sintakse suvremenih slavenskih jezika na sinkronijskoj razini, koja je dobila naziv kontrastivna slavenska sintaktologija. Kontrastivno proučavanje slavenske sintakse na sinkronijskoj razini novi je smjer, u kojem nalazimo velik broj neistraženih tema. U tome je kontekstu vrlo zanimljiva tema kontrastivnog proučavanja pojavâ u ukrajinskoj i hrvatskoj sintaksi, odnosno sintaktologiji. Stoga je cilj našega rada usporediti, na temelju analize definicija rečenice i jednostavne rečenice u ukrajinskim i hrvatskim gramatikama, objavljenim u drugoj polovici 20. stoljeća, različite teorijske pristupe u njihovu određivanju, te također pokazati razilaženja u razradi tipologije jednostavne rečenice u gramatikama obaju spomenutih jezika.