Obrazovanje na manjinskim jezicima: usporedba Hrvatska – Njemačka - Blažević Simić, Ana (2009)
U skladu s Ustavom Republike Hrvatske, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina te Zakonom o odgoju i obrazovanju na jeziku i pismu nacionalnih manjina, pripadnici nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj imaju pravo na odgoj i obrazovanje na svom jeziku i pismu na svim stupnjevima obrazovanja. U radu se razmatra hrvatska politika obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina, te se na temelju aktualnih mjera, brojčanih pokazatelja i izvješća Republike Hrvatske o provedbi istih, analizira razina ostvarivanja prava na obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina. Daljnjom usporedbom s njemačkim sustavom pokušavaju se dati smjernice za praktično djelovanje, ali i detaljnije razmotriti problematika vezana za pojedine segmente odgoja i obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Uzimajući u obzir europska iskustva, ali i pregled dosadašnjih izvješća i preporuka međunarodnih institucija čije smo ugovore ratificirali, predlažu se moguća rješenja ostvarivanja pretpostavki za djelotvoran proces odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu nacionalnih manjina koja će biti usklađena ne samo s Ustavom Republike Hrvatske, već i modernim europskim zakonodavstvom i standardima ljudskih prava.