Postoje li čakavski elementi u fonologiji čabarskih govora? - Malnar, Marija (Array, 2012)
U gorskokotarskim govorima isprepliću se elementi kajkavskoga, čakavskoga i štokavskoga narječja. U ovome će se radu obraditi čakavski elementi prisutni u fonologiji čabarskih govora. Istraživanje je obuhvatilo idiome govornoga područja koje pripada zapadnom tipu gorskokotarske kajkavštine. Opisat će se osnovne karakteristike njihove fonologije. Pretpostavlja se da je cijelo područje Gorskoga kotara bilo čakavsko do 16. stoljeća kada započinje miješanje čakavskoga stanovništva s došljacima koji donose slovensku kajkavštinu. Upravo zbog takvoga jezičnog kontakta, ovdje su se s vremenom razvili posve osobiti hrvatski govori. Razvidno je da su i u čabarskim govorima sačuvane odlike čakavskih govora koji na ovome, kao i širem gorskokotarskom području, gube neke svoje tipične čakavske crte, poprimajući obilježja kajkavskoga govora. Uzrok tomu jest upotreba kajkavskoga govora kroz povijest u glavnome gospodarskom, političkom, administrativnom i kulturnom središtu ovog dijela Gorskoga kotara – Čabru. U radu će se analizirati čakavske osobine koje su sačuvane unutar fonologije tršćanskoga, čabarskoga i prezidanskoga govora. Prikazat će se odnos ovih govora prema čakavskim govorima Gorskoga kotara te odstupanja od osnovnih karakteristika kajkavske fonologije. Potvrde će biti prezentirane transkribiranim zvučnim zapisima.