Ispitivanje sekundarne jezične kompetencije - između zahtjeva i ostvarenja - Gazdić-Alerić, Tamara (Array, 2010)
ISPITIVANJE SEKUNDARNE JEZIČNE KOMPETENCIJE – IZMEĐU ZAHTJEVA I OSTVARENJA Da bi se u nastavi hrvatskoga jezika utvrdili opseg i kvaliteta usvojenoga znanja, provode se usmena i/ili pismena ispitivanja. U ovom će radu biti proučeni različiti materijali koji služe za provjeru usvojenosti normā hrvatskoga standardnoga jezika na osnovnoškolskoj razini. Korpus pismenih ispita (testova) bit će proučen: a) s obzirom na tipove zadataka kojima se u njima provjeravaju jezična znanja b) s obzirom na to koliko se pozornosti u njima posvećuje određenim jezičnim znanjima, odnosno koja se znanja provjeravaju u većoj, a koja u manjoj mjeri c) s obzirom na to u kojoj se mjeri provjeravaju teorijska, a u kojoj praktična jezična znanja d) s obzirom na to koliko provjeravana znanja prate Nastavni plan i program za osnovnu školu (2006) i u njemu predviđene ishode učenja (obrazovna postignuća), budući da se ciljevi poučavanja trebaju, u skladu s međunarodnim dokumentima o obrazovanju, odrediti kao mjerljivi ishodi učenja (engl. learning outcomes). Cilj istraživanja također je i upozoriti na prihvatljivost/neprihvatljivost pismenih ispita (testova), osobito u pogledu njihove primjerenosti dobi i spoznajnim mogućnostima učenika, kao i pokušati pridonijeti usustavljivanju i standardizaciji pismenih ispita (testova) za provjeru stupnja ovladavanja jezičnim znanjima, kao i istaknuti kako je prilikom utvrđivanja nacionalnih kompetencija nastavnika u obzir potrebno uzeti i kompetenciju izrade testova kao bitnu kompetenciju kojom budući nastavnici moraju ovladati.