Govorne pogreške u elektroničkim medijima - Horga, Damir; Vidović Zorić, Ana; Erdeljac, Vlasta (2010)
Govornici ne proizvode idealan govor jer u proizvodnji govora kao hijerahijski organiziranom procesu obavijest preoblikuju u sustav znakova i signala karakterističnih za svaku razinu, prelazeći od konceptualne, preko jezične do govorne razine. Na tom su putu moguće pogreške. Osim opće govorne sposobnosti govornika, na učestalost pogrešaka djelovat će i mnogi faktori kao što su pripremljenost govora, stupanj formalnosti govorne situacije, trenutno psihofizičko stanje govornika i sl. U ovom se radu promatra struktura pogrešaka i njihovo ispravljanje u spontanom govoru u elektroničkim medijima s obzirom na vrstu medija (radio i televizija) te s obzirom na stupanj formalnosti emisija (informativna, obrazovna, zabavna). Analizirane su audiovizualne i auditivne snimke dijaloških emisija. Uočene pogreške klasificirane su kao zamjene, dodavanja, brisanja, promjene poretka te miješanja na razini pojedinog glasa, morfema, odnosno sloga, ili čitave riječi. Osim klasifikacije pogrešaka, cilj je bio i otkriti postoje li statistički značajne razlike u učestalosti pojedinih vrsta pogrešaka između dvaju medija, odnosno različitih stupnjeva formalnosti govora.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV