Usporedba samoglasničkoga prostora govornika kajkavskoga narječja sisačke Gornje Posavine sa samoglasničkim prostorom standardnoga hrvatskoga govora - Vidović Zorić, Ana; Horga, Damir (2010)
U ovome radu pokušalo se odrediti vokalski prostor u jednoj od varijanti kajkav-skoga govora, sisačke Gornje Posavine, te usporediti s vokalskim prostorom stan-dardnih hrvatskih vokala. U ispitivanju je sudjelovalo 5 izvornih govornica sisač-kog gornjoposavskog kajkavskog govora starije dobi koje cijeli život žive u Mar-tinskoj Vesi u sisačkoj Gornjoj Posavini. Svaka ispitanica trebala je prepričati na-rodne običaje te opisati zadanu sliku. Njihov govor, u trajanju od oko pet minuta po osobi, snimljen je pomoću digitalnog snimača. Iz audiosnimke izdvojeni su vokali koji su akustički analizirani u računalnom programu Praat. Dobivene su frekvencij-ske vrijednosti formanata pojedinih vokala koje su zatim uspoređene s formantskim vrijednostima standardnih vokala.
Projekt MZOS
HRV