Mogućnost sistematske pedagogije danas? - Komar, Zvonimir (2008)
Pedagogija razvijena kao sistem s jedne strane i pedagogija razvijena kao skup pedagogijski relevantnih predmeta s druge strane, dva su temeljno različita koncepta ove znanosti, koja imaju implikacije na karakter, polazište i cilj pedagogijske znanosti, te pedagoške prakse. Sve te implikacije reflektiraju se dalje i na području didaktike, te metodologije. Pedagogija kao sistematski razvijena znanost ima specifična polazišta, te specifično izlazište, koji su u neskladu sa međuodnosom ove znanosti i društva danas. Kakvog čovjeka, te kakvu prirodu znanja samog pretpostavlja sistematska pedagogija, a kakvu prirodu znanja pretpostavlja današnji svijet i gdje su opravdanja tih pretpostavki? Rad će pokušati promisliti značenje sistematske pedagogije uopće, te eventualni egzistencijalni prostor za sistematsku pedagogiju danas, u sukobu sa dominantnom paradigmom rascjepkanog, međusobno neovisnog, «post-modernog» znanja.