Stvaranje gradbene teorije na osnovi istraživanja odgojne prakse u dječjim vrtićima Hrvatske - Miljak, Arjana; Vujičić, Lidija; Slunjski, Edita (2001)
Teorija koju stvaramo ili gradimo (gradbena teorija, grounded theory) na temelju zajedničkih istraživanja svih sudionika odgojno-obrazovnog procesa u vrtićima Hrvatske, posebice Istre, ne smije se shvatiti kao dogma, kao završena, strogo određena teorija. Naprotiv, ona je otvorena stalno se razvija i usavršava kako se naša istraživanja odgojne prakse sve više šire i razvijaju u različitim mjestima u Hrvatskoj. Istražujući odgojnu praksu u različitim vrtićima došli smo do nekih spoznaja o čemu želimo raspravljati u ovom radu, bez namjere da ih drugi bespogovorno private. Temeljna spoznaja je da dijete uči čineći i sudjelujući (interakcija) u aktivnostima s drugom djecom i odraslima i raspravljajući o njima. Zato se valja pitati kakvo je okruženje u našim vrtićima, kakva je kultura naše (moje) ustanove. Kultura ustanove se gradi postupno, zajedničkim istraživanjem i mijenjanjem cjelokupne organizacije ustanove i zahtjeva istinsku suradnju svih sudionika. Dobno mješovite grupe, prema našim spoznajama, najprikladniji su oblik življenja i učenja djece u ustanovama jer najviše sliče uvjetima i ozračju velike proširene obitelji. Osim toga one predstavljaju i prvu razinu inkluzije djece. Posebice su pogodne za inkluziju djece s posebnim potrebama i pravima.
HRV