Mogućnost izbora kineziološke aktivnosti u nastavi Tjelesne i zdravstvene kulture studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu prema njihovim preferencijama u proteklih šest godina - Gošnik, Jelka (Array, 2010)
Hoće li se studentica baviti nekom sportskom aktivnosti, nakon svog obveznog školovanja i kojom sportskom aktivnosti, primarno ovisi o vrijednosnim kategorijama koje je tijekom školovanja interiorizirala te za koje smatra da su joj izuzetno važne i korisne za njezin daljnji razvoj i izgradnju, kako intelektualnu, tako i psihofizičku. Budući da je nastava Tjelesne i zdravstvene kulture tijekom srednjoškolskog obrazovanja posljednja stepenica sustavnog i organiziranog vježbanja u školovanju studentica, pojavile su se indikacije za potrebom razvoja i usustavljivanja novog kurikuluma Tjelesne i zdravstvene kulture i na visokim učilištima, u okviru nove paradigme odgoja i obrazovanja, koji bi trebao optimalno i u kritično vrijeme odgovoriti na sve relevantne značajke za cjelokupan psihofizički razvoj svake studentice, u skladu s njihovim preferencijama i individualnim značajkama. Cilj istraživanja nije bio samo ispitati želje, sklonosti i interese studentica Filozofskog fakulteta u Zagrebu prema pojedinim sportskim aktivnostima, nego i na osnovi toga ponuditi im upravo one programske sadržaje koji optimalno uvažavaju njihove potrebe za tjelesnom aktivnosti, kao i individualne značajke i tjelesne predispozicije. Dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da plesovi u svih šest promatranih generacija najviše privlače pozornost studentica. Hrvanje u šest godina pojavljuje se četiri puta na prvom mjestu što je 66, 66 % ukupne nepopularnosti.