Čemu služi mama, čemu služi tata? Uloga majki i očeva u razvoju djece - Keresteš, Gordana (2010)
Roditeljstvo je jedna od najuniverzalnijih čovjekovih uloga. Odnosi s vlastitim roditeljima i vlastitom djecom trajno obilježavaju život svakog pojedinca. U psihologiji su tijekom približno jednog stoljeća proučavanja odnosa roditelj-dijete razvijeni različiti teorijski pogledi i stečene važne empirijske spoznaje o prirodi i strukturi roditeljstva te utjecaju roditeljskog ponašanja na djetetov razvoj i ishode razvoja. No, roditeljstvo se pritom najčešće poistovjećivalo s majčinstvom, dok se roditeljska uloga očeva zanemarivala. Iako u posljednjih nekoliko desetljeća teoretičari i istraživači pokazuju povećan interes za roditeljsko funkcioniranje očeva, o razlikama u ulogama majke i oca, a posebno o njihovu mogućem različitom utjecaju na razvoj djece, i dalje se prilično malo zna. U predavanju će biti prikazani rezultati domaćih i stranih istraživanja načina na koje roditelji utječu na različita područja djetetova razvoja, pri čemu će biti istaknute razlike u funkcioniranju očeva i majki te njihov specifičan doprinos djetetovu razvoju.
Projekt MZOS
HRV