Lingvistička i fonetska forenzična identifikacija muškoga govornika (stvarni slučaj) - Varošanec-Škarić, Gordana (Array, 2010)
Na zahtjev županijskoga suda u Zagrebu trebalo je identificirati jedan muški glas na temelju snimki policijskoga prisluškivanja GSM uređaja. Sa snimke 1 u trajanju 2, 16 min. (CD 1) trebalo je prepoznati muški glas na snimci 2 (CD 2) u trajanju 7, 39 min. Učinjena je fonetska transkripcija cjelokupnoga govora s oba snimka radi utvrđivanja regionalnoga izgovora, dijalekta i ideolekta te akustičke analize. Lingvistička analiza idiosinkratičnih riječi prepoznatoga govornika (jaran, bolan) pokazala je znakovito veću apsolutnu i relativnu čestotnost u usporedbi s čestotnošću u hrvatskom jeziku. Prepoznati govornik pripada štakavskom ikavskom bosanskom govoru, (markirani naglasci istočne su varijante, prebacivanje silaznih naglasaka na proklitiku, dijalektalan izgovor samoglasnika). Vokali su zatvoreni, prednjiji i zatvoreniji od kardinalnoga izgovora, prisutna je redukcija, sinkopiranje. Fonetski opis glasa je lagano povišen glas, uskog raspona čeljusti, dentaliziran, modalne fonacijske vrste. Analiza vokalskih formanata na temelju naglašenih vokala pokazala je razliku (z –test) u odnosu na standardan hrvatski izgovor (za niži F1 /a/: p = 0, 001, F2 viši za /a/, /e/, /o/, /u/) te u usporedbi s drugim govornikom pouzdano za viši F2 vokala /i/, niži F3 vokala /o/. Dugotrajni prosječni spektri govora koji obavještavaju o timbru glasa različiti su za dva govornika.