Prijenos sportskog događaja – elementi različitih diskursa - Carović, Ines (Array, 2010)
U radu se donosi pregled govorničkih strategija koje se pojavljuju u diskursu sportskih prijenosa. Pretpostavilo se da se sportski prijenosi u različitim medijima međusobno razlikuju s obzirom na uporabu govorničkih strategija zbog zahtjeva koje nameće sama priroda pojedinog medija s jedne strane te monološka ili dijaloška forma prijenosa s druge strane. Ipak, uz ove faktore koji pridonose razlikama među pojedinim vrstama prijenosa sportskih događaja mogu se izdvojiti zajedničke karakteristike po kojima se sportski prijenosi razlikuju od drugih vrsta diskursa. Istraživanje je provedeno na uzorku akustičkih i audiovizualnih snimki sportskih prijenosa. Analizirane su razlike sportskih prijenosa na televiziji i na radiju te razlike između monološke i dijaloške forme prijenosa. Zatim je promatrano kako su zastupljene pojedine govorničke strategije (interpretativna, informativna, zabavljačka, uzbuđujuća…) te na koji su način korištena sredstva očitosti (primjer, podatak, činjenica, autoritet i sl.) i figurativna sredstva (metafora, metonimija….). Osobita je pozornost poklonjena uporabi govornih vrednota te su analizirane akustičke varijable (tempo govora, raspon intenziteta i visine glasa…) u ostvarivanju pojedinih strategija.