Francuski i hrvatski vremenski konektori u znanstvenom stilu - Orešković Dvorski, Lidija (2010)
Konektori, vezna sredstva na razini teksta, česti su u znanstvenome stilu gdje vrše bitnu ulogu organizatora teksta. Znanstveni stil odlikuju logičnost, objektivnost, apstraktnost, točnost i ekonomičnost. Znanstveni članci najčešći su oblik javnog komuniciranja u znanosti. Ustroj znanstvenoga članka s obzirom na njegove sastavne dijelove unaprijed je zadan i pretpostavlja pojavljivanje određenih vrsta konektora u strukturi. Vremenski se konektori najčešće javljaju u onim dijelovima znanstvenoga članka koji prikazuju redoslijed rada, odnosno u sažetku, uvodu i zaključku. Ovaj rad daje uvid u uporabu vremenskih konektora u tekstovima lingvističkih članaka na francuskom i hrvatskome jeziku. Pri proučavanju uporabe vremenskih konektora u francuskim i hrvatskim lingvističkim člancima zanimat će nas njihova općenita uporaba, njihov udio u tekstu u usporedbi s drugim vrstama konektora, zatim zastupljenost vremenskih konektora u različitim tipovima znanstvenih tekstova, njihova uporaba s obzirom na mjesto pojavljivanja unutar članaka te sličnosti i razlike vremenskih konektora dvaju jezika.
HRV