"Žena kao revolucija: od Garbo do Tita" - Jukić, Tatjana (2010)
Polazeći od dvaju naoko nesumjerljivih slučajeva – od Garbo u Ninotchki Ernsta Lubitscha, i angloameričkih nagađanja o identitetu Tita u prvim godinama Drugog svjetskog rata u Jugoslaviji – u svome prilogu kanim analizirati ženu kao figuru u kojoj se odlučuje pristup problemu revolucije. Nalik na sablast iz prve rečenice Komunističkog manifesta, upravo ta žena progoni ono što se poslije razvija kao rodna politika socijalizma.