Pozitivna percepcija standardnoga jezika kao uvjet njegova uspješnijeg ovladavanja - Alerić, Marko (Array, 2007)
U radu se pokušava dokazati pretpostavka kako je jedan od važnih uvjeta uspješnoga ovladavanja standardnim jezikom i pozitivna percepcija pojedinca o standardnome jeziku, koja uključuje razumijevanje uloge i važnosti standardnoga jezika kao komunikacijskoga sredstva šire jezične zajednice. Istraživanjem provedenim među osnovnoškolskim i srednjoškolskim učenicima te studentima utvrđena je razina te percepcije i uspoređena s razinom njihova ovladavanja normativnom gramatikom. Predlažu se postupci koji bi mogli pridonijeti višoj razini svijesti o važnosti standardnoga jezika i potrebi njegova ovladavanja među učenicima i studentima te time pridonijeti njegovu boljem ovladavanju.