Hrvatski Jadran kao prostor filozofskih i interdisciplinarnih susreta - Veljak, Lino (2010)
U ovom radu razmatra se diskontinuirani kontinuitet filozofskih (oduvijek interdisciplinirano konotiranih) škola i konferencija, koje se počevši od šezdesetih godina 20. stoljeća održavaju na različitim točkama hrvatskoga dijela istočne jadranske obale. Od Korčule, preko Dubrovnika (gdje je Interuniverzitetski centar, unatoč svim usponima i padovima, jedini uspio održati neprekinutu trajnost), pa do Cresa, Malog Lošinja i Splita. Od »filozofsko- sociološke« Korčulanske ljetne škole pa do reafirmacije ideje interdisciplinarnosti i elaboracije koncepta pluriperspektivizma na creskim Danima Frane Petrića i lošinjskim bioetičkim konferencijama i školama, svi su ovi skupovi – promatrani u cjelini – snažno naglasili nužnost oslobađanja filozofije od zarobljenosti idejom samodovoljnosti i autoreferencijalnosti, te time dali svjetski relevantan doprinos ideji nerazdvojna jedinstva teorijske i praktičke filozofije.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV