Sporovi o jednakosti - Veljak, Lino (Array, 2009)
Različita poimanja ideje jednakosti izazvala su niz nesporazuma i u teorijama demokracije i, posebice, u političkoj praksi legitimiranoj idealima demokracije. Pokušaj pojmovne diferencijacije, vrednovanja različitih koncepata jednakosti (egalitarizam, jednakopravnost, ravnopravnost, pravo na razliku, relativizam) nužan je preduvjet oslobađanja od mistifikacija, koje ideju i praksu demokracije vode u nerazrješive antinomije, te time otvaraju prostor za ovjekovječenje lažnih alternativa i očuvanje neopravdanih i neracionalnih formi nejednakosti. Tek se navedenim oslobađanjem uopće i mogu smisleno postavljati pitanja kao što je pitanje ima li trećeg puta koji bi mimoišao procjep totalitarnog egalitarizma i (tek prividno slobodarskog) neoliberalizma.