Ne-ljudske životinje u perspektivi filozofije - Jurić, Hrvoje, filozof (2010)
Usprkos tome što se filozofiju često optužuje za pretjeranu apstraktnost i udaljenost od realnosti, činjenica je da su za zapadnjački nazor o ne-ljudskim životinjama, a time i za njihov položaj unutar ljudskoga svijeta, u velikoj mjeri odgovorni upravo filozofi koji su se na ovaj ili onaj način očitovali o ovoj problematici. U ovom će se izlaganju načiniti presjek filozofskih (antropocentričnih i ne-antropocentričnih) stavova o ne-ljudskim životinjama, od Antike do danas, a pritom će se ukazati i na njihova religijsko-teološka izvorišta.