Knjižnice i elektroničko obrazovno okruženje - Lasić-Lazić, Jadranka (2009)
Brzina tehnoloških primjena utjecala je i na knjižnice. Paralelno nastojeći obavljati sve tradicionalne informacijske usluge, knjižničari sada trebaju razviti i nove vještine, te ujedno i predvidjeti nove usluge potrebne za uspješno funkcioniranje u elektroničkom obrazovnom okruženju. Tako primjerice, današnja briga o pristupu zbirci i informacijama podrazumijeva pristup digitalnim izvorima koje knjižničar fizički ne posjeduje. Takoñer, s obzirom na promjenu samog okruženja i potrebe korisnika za pristupom izvorima s jednog mjesta, knjižnica više ne posjeduje korisnike koji fizički dolaze u knjižnicu i traže tiskanu grañu, već služi kao posrednik izmeñu korisnika i distribuiranih informacija, čime se javlja problem pristupa, opisa, organizacije i upravljanja različitim vrstama informacijskih izvora. Današnji korisnici više ne žele fizički odlaziti po informacije, već zahtijevaju integraciju različitih tipova usluga i pristup informacijama s jednog mjesta. Razvojem ureñaja s više integriranih tehnologija, omogućena je integracija različitih sastavnica informacijskog prostora te je stoga nužno i objedinjavanje pristupa različitim uslugama, za što je potrebno prilagoñavati postojeće servise, ali i stvarati nove, što zapravo zahtijeva razvoj i usvajanje novih vještina Na taj način tehnologija utječe na sve aspekte rada knjižnice, posebice stoga što nameće nove izazove knjižničarima koji trebaju balansirati izmeñu tradicionalnih pomagala i načina rada i novih okruženja za koja ili treba prilagoditi postojeća pomagala ili stvoriti nova.