Konstrukcija Drugoga u putopisu Crno janje, sivi sokol Rebecce West - Grgurinović, Ivona (2008)
Stupanje putopisa u središte zanimanja književne teorije i društvenih i humanistièkih znanosti relativno je nedavnog datuma: u posljednjih nekoliko desetljeća on se proučava ne samo kao književni tekst, već i kao tekst kulture. Književni povjesničari i teoretičari, ali i znanstvenici ostalih humanističkih i društvenih znanosti se putopisom zanimaju kao izvorom informacija i svjedokom povijesti, društva, mentaliteta, imperijalnih odnosa, promjena u poimanju subjektivnosti. Putopis postaje i poprištem stvaranja stereotipiziranih predodžbi o Drugome te se u tom smislu uspostavlja kao kolonijalni tekst, ne samo kada se radi o putopisima nastalima u «zoni kontakta» (Pratt), već i kod onih koji ne proistječu iz izvorne kolonijalne situacije. Tema izlaganja je pomoću teorijskog koncepta «anti-osvajanja» Mary Louise Pratt analizirati putopis Crno janje, sivi sokol britanske autorice Rebecce West te naznačiti momente u kojima ona prostor Balkana uspostavlja kao «europsko Drugo» (Todorova).