Naselja i organizacija prostora na srednjem istočnom Jadranu od ilirskih općina do ranog srednjeg vijeka - pitanje kontinuiteta - Zeman, Maja (2009)
Izlaganjem će se obuhvatiti teritorij istočno i zapadno od rijeke Krke, odnosno područje omeđeno rijekama Zrmanjom i Krkom s jedne, te rijekom Krkom i trogirskim zaljevom s druge strane. Namjera nam je predočiti složene procese formiranja naselja i naseobinskih organizacija na jednom širem prostoru od prapovijesti do ranog srednjeg vijeka te utvrditi eventualne razlike u organizaciji primarno liburnskog, odnosno delmatskog prostora. Stoga će se u izlaganju nastojati prikazati koja su naselja iz predrimskog doba na navedenim područjima zadržala istaknutu ulogu u vrijeme rimske kolonizacije i tijekom ranog srednjeg vijeka, koja je bila njihova uloga u kontekstu organizacije teritorija, gdje se formiraju nove naseobinske strukture, te koji je njihov odnos prema ranijim ili novoutemeljenim središtima. Primarni je cilj izlaganja potaknuti daljnja istraživanja navedenih problema i stvoriti temelje ispitivanju odnosa predrimske, rimske i ranosrednjovjekovne organizacije prostora.