O južnonjemačkom slikarstvu 11. stoljeća na dva istarska primjera - problemi utvrđivanja provenijencije i datacije, uloga naručitelja i značenje zidnih slika u europskim okvirima - Maraković, Nikolina (2009)
U radu su prezentirana nova istraživanja povezana s dva primjera zidnoga slikarstva 11. stoljeća, koje je sačuvano u dvije najznačajnije istarske građevine ranoromaničkoga razdoblja: u crkvi sv. Mihovila u Kloštru nad Limskim kanalom i u crkvi sv. Martina u Svetom Lovreču Pazenatičkom. Uz kratak osvrt na ranija istraživanja iznesena su neka nova saznanja o mogućem podrijetlu slikarskih radionica koje su oslikavale te dvije istarske crkve, prije svega na temelju usporedbi zidnih slika sa sačuvanim primjerima južnonjemačkoga slikarstva 11. stoljeća. Stilske karakteristike zidnih slika, ali i obilježja arhitekture i arhitektonske plastike te, konačno, uvid u cjelokupni kulturno-povijesni kontekst, poslužili su kao važan oslonac za prijedlog njihove datacije. Posebno su istaknute neke od povijesnih ličnosti koje bi se mogle povezati s narudžbom zidnih slika, s obzirom na podatke koji potvrđuju povezanost pripadnika najviših društvenih slojeva s južnonjemačkim prostorima. Naposljetku je istaknut značaj ovih zidnih slika za razumijevanje i ispravnu interpretaciju ne samo regionalne, već i europske srednjovjekovne umjetničke baštine te je ukazano na nužnost njihova očuvanja i adekvatne prezentacije javnosti.