Heritage or the art of bridges maintenance - Šola, Tomislav (2009)
Baština je oduvijek domena intenzivne aktivnosti. Što više zahtjeva baštini postavljamo to ona postaje samo-projekcija. Dakle, baština je upravljana, u neku ruku konstrukt koji je to istinitiji što je više znanstvenog istraživanja u nju uloženo. Identitet koji je deriviran iz baštine, postaje često razlog sukobljenih interesa i rasprava. Umjesto da bude mjesto ili uzrok sukoba, baština, koja istovremeno može pripadati nekolikim "vlasnicima", dopusta da ju smatramo bogatstvom različitosti i kao most umjesto razdjelnice. Paradoksalno, svojom praktičnošću, turistička industrija se našla na istoj strani kao i suvremena teorija baštine, videći u baštini ne samo predmet korištenja nego, sve češće, izvor kojg je potrebno održavati i podupirati. U tom smislu je baština i most prema svijetu profita.