Graiurile croaţilor din Caraşova şi satele caraşovene în interferenţă cu limba română - Olujić, Ivana (Array, 2007)
Datorită coexistenţei seculare şi predominanţei limbii române ca limbă oficială, graiurile croaţilor caraşoveni din România se află sub o influenţă permanentă a limbii române. Această influenţă se reflectă la toate nivelele lingvistice. Uneori, realitatea din limba română susţine fenomene interne, aşa cum se întâmplă în cazul păstrării unor foneme, alteori limba română influenţează activ structura acestor graiuri, ca de exemplu în cazul începutului de dezintegrare a genului neutru. Unele fenomene comune graiurilor caraşovene şi limbii române se numără printre balcanismele lingvistice. Cel mai puternic sunt afectate sintaxa şi lexicul graiurilor caraşovene.