Percepcija kakofonije u javnoj komunikaciji rumunjskim jezikom - Olujić, Ivana, lingvistikinja (2009)
Rumunjski lingvisti definiraju kakofoniju kao „nenamjerno ponavljanje glasova koji zajedno zvuče neugodno, osobito ako se susreću na kraju jedne i početku druge riječi“. Iako se kakofonijom smatra svako neskladno ponavljanje glasova, osobito ako negativno utječe na prenošenje poruke, kao posebno neugodne kakofonije ističu se obično one koje sadržavaju slogove ca, că, câ, co, cu. Nastojanjem za izbjegavanjem kakofonije ograničavaju se mogućnosti kombiniranja leksema, kako u govorenom, tako i u pisanom tekstu. Sudionici u komunikaciji percipiraju kakofoniju (osobito u javnoj komunikaciji) kao tešku pogrešku, svojstvenu slabije obrazovanim govornicima i/ili onima nižega društvenog statusa. S druge strane, prenošenje komunikacijskih strategija razvijenih radi izbjegavanja kakofonije i na jezične situacije koje nisu potencijalno kakofonične, također se prepoznaje kao znak nevješta govornika.
Projekt MZOS
HRV