Japodi i Bellum Batonianum - Olujić, Boris (2009)
Etničko ime Japoda ne spominje se samo izrijekom u vrelima koja govore o batonskom ratu. O problemu njihovog eventualnog sudjelovanja u ustanku danas u literaturi postoje različita mišljenja. Ovim priopćenjem autor ne dovodi samo u međusobnu vezu današnje stanje predmetnih i pisanih izvora s do sada iznesenim interpretacijama, već je naglasak i na otvaranju nekih novih pitanja. Jedno nameće već i sam geostrateški položaj prostora koji pripisujemo Japodima. Drugo otvoreno istraživačko pitanje jest kada je zapravo počela intenzivna gradnja prometnica u novoosvojenim područjima.