Posebne vrste sročnosti u hrvatskome jeziku - Pišković, Tatjana (2009)
Sročnost označava "neka sistemska slaganja između semantičkih ili formalnih značajka jednoga elementa i formalnih značajka drugoga elementa" (Stelle 1978), a glavni elementi koji sudjeluju u takvu slaganju obično se nazivaju kontrolorima i metama. Sintaktičko okruženje u kojemu se pojavljuje sročnost naziva se domenom sročnosti, kategorije na kojima se očituje sročnost (rod, broj, padež, lice) jesu obilježja ili kategorije sročnosti. U radu se prikazuju nekanonski odnosi između svih spomenutih čimbenika sročnosti.