Mýtus o umělci na začátku 20. století - Ivanković, Katica, bohemistica (Array, 2011)
Společně s myšlenkou o Umění jako ontologické hodnotě vytváří se také myšlenka o Umělci jako Tvůrci, osobnosti napůl božské (anebo ďábelské), napůl lidské. Jde o jistý mýtus, který přesahuje 20. století. V české kultuře se realizuje na začátku 20. století a vyvíjí se v rámci myšlenek dandismu a bohémství, které popisují protichůdné obrazy stejné myšlenky o umělci jako výjimečné osobnost, tragicky vyloučené ze společnosti a soustředěné na své nitro.