Iskustvo Hrvatsko-francuske povijesne radionice Filozofskog fakulteta i njezina budućnost: Experience de l'Atelier d'histoire croato-francais de la Faculte des Lettres et son avenir - Roksandić, Drago (Array, 2010)
Hrvatsko-francuska povijesna radionica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu formalno je bila utemeljena 1994. godine kao zajednička inicijativa prof. dr. sc. Gabrijele Vidan i potpisnika priopćenja. Nastala je iz potrebe da se motiviranim studentima svih studijskih usmjerenja Filozofskog fakulteta, ponajprije francuskog jezika i povijesti, omogući da svoje interese za hrvatsko-francuske/francusko-hrvatske interkulturne studije razvijaju u dijaloški i projektno orijentiranoj komunikaciji s fakultetskim i drugim stručnjacima, napose onima iz same Francuske. U više od deset godina kontinuiranog djelovanja Radionice, koja je postojano uživala i podršku Francuskog veleposlanstva u Zagrebu, u njezinim je inicijativama sudjelovalo doslovno na desetine studentica i studenata, neki i u čitavu razdoblju njezina djelovanja, a ostvarena je i višestrana suradnja s kolegicama i kolegama s francuskih sveučilišta, napose s profesorom Jacquesom Le Riderom, postojanim suradnikom Radionce, koja se zbivala i u Hrvatskoj i u Francuskoj. Nakon odlaska profesorice Vidan u mirovinu, Radionica je prestala djelovati u svome izvornom obliku, ali se započete djelatnosti na različite načine, izravno i neizravno, nastavljaju. Bolonjska reforma stvara nove mogućnosti da se obnovi djelatnost Radionice kao stalnog izbornog kolegija na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, koji će nastaviti u projektno osmišljenim sadržajima podupirati studentsku i nastavničku mobilnost na hrvatsko-francuskim relacijama.