Tipično slavensko i specifično slovensko u srazu s globalnim: “Navezovalni tožilnik” ili “Orphan Accusative” u slovenskom - Peti-Stantić, Anita (2009)
S obzirom na to da je primijećen pomak u upotrebi i u razumijevanju gramatičkoga, pragmatičkoga i stilističkoga statusa triju oblika direktnoga objekta u slovenskom jeziku, a posebno onoga koji se u literaturi na slovenskom jeziku naziva „navezovalni tožilnik“, a u literaturi na engleskom jeziku „Orphan Accusative“, u radu se iznose rezultati preliminarnog istraživanja kojemu je cilj bilo nastojanje da se utvrde činjenice. Analizirani primjeri pokazuju ne održivost dosadašnjeg tumačenja toga fenomena i potrebu da ga se sagleda u kontekstu kategorije određenosti.