Riječ kao čin - Skelin (Horvat), Anita (Array, 1999)
Govoreći o osnovnim funkcijama govora posebno mjesto zauzima funkcija posredovanja kojom se govor usmjerava na čin ili djelo koji su izvan govorne komunikacije. Ulogu posredovanja, između ostalih, imaju i medijska i magijska funkcija govora kod kojih djela slijede iz riječi ili od riječi očekuju djela. Posebno često u mitologiji govor predstavlja početak stvaralačkog čina zato su i primjeri uzeti iz mitološkog korpusa.