Obitelj - pomoć ili prepreka otkrivanju darovitosti? - Kušević, Barbara (Array, 2009)
Jedna od najvećih zabluda vezanih uz darovite pojedince jest ta da oni mogu uspjeti sami, bez potpore svoje okoline. Preduvjet davanja potpore darovitima jest njihovo otkrivanje, a u tom procesu važnu ulogu ima djetetova obitelj. Razumijevanje načina na koji obitelj utječe na proces otkrivanja darovitosti s jedne je strane iznimno bitno jer je rano otkrivanje važno za daljnje napredovanje darovite djece, dok s druge strane određena skupina djece zbog svoje obiteljske situacije trajno ostaje neprepoznata kao darovita. Uzrok tome mogu biti narušeni odnosi među članovima obitelji, struktura obitelji, nepovoljna socioekonomska situacija i niz drugih teškoća koje iz toga proizlaze. Kako bi obitelj prestala biti preprekom i postala pomagačem u otkrivanju darovitosti, potrebno je raditi na jačanju roditeljskih kompetencija, posebno u području prepoznavanja ranih znakova darovitosti i stvaranja poticajne obiteljske klime, ali i na jačanju učiteljskih kompetencija u područjima znanja iz obiteljske pedagogije i vještina surađivanja s roditeljima.