Integracija digitaliziranog i digitalnog gradiva u jedinstveni arhiv elektroničkih zapisa - Stančić, Hrvoje; Rajh, Arian (2009)
Od prvih projekata digitalizacije u privatnom sektoru i u javnim institucijama prošlo je već dosta godina. Dio većih poduzeća, javnih ustanova ili ustanova s javnim ovlastima su dovršile ili barem započele projekte digitalizacije svojih fondova. Međutim, kako su u međuvremenu počele zaprimati, obrađivati i arhivirati elektroničke zapise, počelo se postavljati pitanje kako integrirati digitalizirano i digitalno stvoreno gradivo u jedinstveni informacijsko-arhivski sustav. Takav sustav može unaprijediti učinkovitost organizacije u poslovanju, utjecati na poboljšavanje servisa prema klijentima i na izvršavanje obveza prema arhivskom zakonodavstvu. Iako arhivisti ne mogu ponuditi tehnička rješenja, oni mogu biti vrlo korisni članovi projektnih timova zbog svojih kompetencija i poznavanja principa organizacije zapisa i njihove integracije u fondove te planiranja procesa očuvanja gradiva. Tako teorijske postavke organizacije gradiva u serije, kontinuuma arhivskog gradiva, revizija pojma životnog ciklusa u suvremenom poslovanju, planiranje procesa očuvanja i primjena funkcija otvorenog arhivskog informacijskog sustava mogu i moraju postati temelji na kojima će se izgrađivati kvalitetni i suvremeni sustavi. Takvi sustavi se danas stvaraju da bi poduzeće ili ustanova mogli pospješiti svoje poslovanje i odgovoriti na obveze prema nadležnim tijelima i prema građanima, u svrhu dokazivanja ispravnosti poslovanja i dokumentiranja društvene realnosti radi korisnika. Kao primjer su uzete ustanove koja posreduju između multinacionalnog privatnog sektora i korisnika na pojedinom nacionalnom tržištu, a to su nacionalna tijela zadužena za kontrolu kvalitete lijekova i medicinskih proizvoda. Rad prikazuje pripremu projekata digitalizacije i uspostave digitalnog arhiva Agencije za lijekove i medicinske proizvode RH. Definirat će se pojmovi relevantni za pripremu tog specifičnog digitalnog arhiva, identificirati osnovni teorijski temelji i navesti relevantne norme koje treba uvažiti. Ukratko će se opisati suvremeni arhivski sustavi za rad s dokumentacijom o lijeku, digitalni sustav belgijske Federalne agencije za lijekove (FAGG/AFMPS) i portugalske Agencije za lijekove (INFRAMED). Na kraju će se prikazati i sama priprema arhivskog sustava za digitalizirane i digitalne resurse hrvatske Agencije za lijekove i medicinske proizvode.
Projekt MZOS
HRV