Profesionalne kompetencije – razvoj i validacija Skale percipirane kompetentnosti za psihosocijalni rad - Huić, Aleksandra; Ricijaš, Neven; Branica, Vanja (2009)
Cilj ovog istraživanja bio je, na temelju različitih klasifikacija i postojećih operacionalizacija profesionalnih kompetencija psihologa, socijalnih radnika te socijalnih pedagoga, razviti skalu namijenjenu ispitivanju toga što pojedinci smatraju da mogu i znaju raditi u području pružanja psihosocijalne pomoći. U ovom radu definirat ćemo pojam kompetencija, navesti neke od postojećih klasifikacija, te postupak konstrukcije Skale percipirane kompetentnosti za psihosocijalni rad, zajedno s podacima o njezinoj konstruktnoj valjanosti. U istraživanju su sudjelovali studenti tri generacije studenata završnih godina tri studijske grupe zagrebačkog sveučilišta. Ukupno je ispitano 585 studenata, od čega 302 studenta koji su studirali po starom studijskom programu (112 studenata psihologije, 119 studenata socijalnog rada, te 71 student socijalne pedagogije), te 283 studenta koji studiraju prema Bolognskom sustavu (130 studenta psihologije, 81 student socijalnog rada, te 72 studenta socijalne pedagogije). Rezultati govore o različitoj faktorskoj strukturi (četiri odnosno jedna dimenzija) ovisno o završenom studijskom programu („stari“ vs. Bologna). Faktorska struktura se pokazala stabilnom kroz različite generacije studenata istog programa. Osim toga, diskutiraju se i obrasci povezanosti s drugim kriterijskim varijablama - procjenom usvojenosti generičkih kompetencija tijekom studija, studentskim zadovoljstvom znanjima i vještinama dobivenima tijekom studiranja, konkretnim iskustvom u području psihosocijalnog rada (kroz volonterski rad tijekom trajanja studija), te samopoštovanjem studenata. Očekivani obrasci povezanosti govore u prilog konstruktnoj valjanosti skale.
Neobjavljeno predavanje, postoji samo sažetak.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV