Socijalni odnosi učenika u vremenu online komunikacije - Car, Sandra (2009)
Vršnjački odnosi vrlo su važni u adolescentskom razdoblju. Prijatelji su definirani kao osobe koje dijele zajedničke interese, zajedno provode vrijeme i pružaju emocionalnu potporu. S prijateljima se zadovoljava potreba za intimnošću, druženjem i samopotvrđivanjem. Vršnjački odnosi također utječu na adolescentovo iskustvo u školi definirajući njegov socijalni status i identitet. On-line prijatelji čine virtualnu publiku – ljude za koje adolescent želi da obraćaju pozornost na njegov profil i komentare. Kroz ovu virtualnu publiku, adolescent stvara dojam o socijalnom kontekstu i iz njega, shvaćanje o primjerenim i očekivanim ponašanjima. On gradi i prelazi granice kako bi naučio što je prihvatljivo u različitim socijalnim situacijama. Publika vrednuje informacije i komunicira što pomaže stvaranju socijalnih mreža. Ona je važna kako bi adolescent mogao odrasti, testirati socijalne granice i razviti vlastiti identitet u okviru šire zajednice.