Bellum Batonianum i Bellum Liudewiticum: dodirnice i razilaznice - Gračanin, Hrvoje (2009)
Analiziraju se paralele između batonskog rata i rata protiv donjopanonskog kneza Ljudevita na temelju antičkih odnosno ranosrednjovjekovnih vrela. Naročita pozornost posvećuje se prikazima situacija i izrazima koje su autori zapisa rabili opisujući oba rata, kako bi se uočio povijesnospisateljski i ideološki obrazac te međuovisnost prikaza. Evidentiraju se i razlike koje su posljedica različitih historiografskih žanrova i ideoloških potreba. Napokon, uspoređuju se i praktične pojavnosti oba rata odnosno njihov tijek prema dostupnim vrelima. Osnovicu za usporedbu čine navodi iz Godišnjaka Franačkog Kraljevstva (Annales Regni Francorum) i Života Ludovikova (Vita Hludovici) koji su sastavljeni u prvoj polovini 9. st. i najiscrpnija su vrela za ustanak donjopanonskog kneza Ljudevita, odnosno iz Rimske povijesti (Historia Romana) Veleja Paterkula i Života cezarâ (De vita Caesarum) Svetonija Trankvila (rano 1. i rano 2. st.), djela koja donose dragocjene podatke o ustanku Batonâ. Naročito se istražuje veza između franačkih vrela i Svetonijevih carskih životopisa, jer je povijesnospisateljska tradicija karolinške renesanse nadahnuće pronašla upravo u Svetonijevoj biografskoj povjesnici (valja se prisjetiti Einhardova Života Karla Velikog, osobito ako se na umu ima da se u starijoj historiografiji Einharda smatralo jednim od autora / redaktora Godišnjaka Franačkog Kraljevstva).