Glagolski sustavi u hrvatskomu i makedonskomu kao drugomu i stranomu jeziku - Jelaska, Zrinka; Cvikić, Lidija; Stanislava-Staša Tofoska (2010)
U radu se prikazuju glagolski sustavi hrvatskoga i makedonskoga kao srodnih jezika sa stajališta onih koji ih uče kao drugi ili strani jezik. U obje zemlje njima ovladavaju manjinski govornici, useljenici i stranci na privremenome boravku, a u inozemstvu nasljedni govornici (manjinski govornici u nekim drugim državama i potomci iseljenika) i stranci. Nakon uvodnih određivanja pojmova i naziva koji će se pojaviti u radu, kratko su predstavljena obilježja oba glagolska sustava, glavne teškoće u ovladavanju tih jezika povezane s glagolima i priručnici koji su napravljeni poglavito za neizvorne govornike. Prema odabranim obilježjima glagolskih sustava u priručnicima pokazuje se što osobe koje imaju iskustvo s učenicima hrvatskoga i makedonskoga jezika kao drugoga i stranoga smatraju nužnim na razini osvještavanja. U hrvatskomu se priručniku nalazi stotinjak paradigma i popis s 5100 glagola, uz svaki od njih nalaze se podatci o prijelaznosti i svršenosti, te mjestu sloga na kojemu je naglasak (tj. udar). U makedonskomu se priručniku nalazi pregled osnovnih značenja prefikasa, tablični prikaz derivacijskoga lanca oko 500 osnovnih nesvršenih glagola, tablične promjene aorista po vrstama usporedno s imperfektom nesvršenih parova i indeks svih svršenih glagola s tipom promjene i upućivanjem na osnovu.
Projekt MZOS
HRV