Preobrazbe Plauta u "Pjerinu" i "Komediji zabluda" - Grgić, Kristina (2009)
U radu se uspoređuju dvije blizanske komedije, Držićev "Pjerin" i Shakespeareova "Komedija zabluda", s obzirom na njihove strategije preobrazbe izvornoga blizanskog predloška, Plautove komedije "Menehmi". Uočene sličnosti u sadržajnim i strukturnim izmjenama antičkoga izvornika nastoje se pritom promotriti iz perspektive zajedničkoga književnopovijesnog i kulturnopovijesnog konteksta Držićeve i Shakespeareove komedije, poglavito manirizma s jedne, te perspektive renesansnog samooblikovanja s druge strane.
Projekt MZOS
ENG