Hrvatsko rano srednjovjekovlje u službi politike u počecima neovisne Hrvatske - Gračanin, Hrvoje (Array, 2009)
U izlaganju će se nastojati detektirati tematski krugovi i obrasci usko povezani s poviješću hrvatskog ranog srednjovjekovlja kojima se služila hrvatska politička elita u jačanju i održavanju hrvatskog nacionalnog patosa tijekom devedesetih godina 20. stoljeća. Pokušat će se detektirati kako su interpretacije političara o pojedinim aspektima hrvatske ranosrednjovjekovne povijesti utjecale na medije i općenito na pučke predodžbe, napose u vezi s idejom o tzv. tisućljetnom snu hrvatskog naroda. Znatan dio tih interpretacija našao je svoje mjesto i u temeljnim dokumentima hrvatske državnosti. Istraživanje će se provesti na temelju političkih govora, revelantnih državno-političkih spisa i medijskih izjava.