Seoski krajobraz kao razvojni potencijal - Cifrić, Ivan (Array, 2009)
Doba globalizacija otvorilo je pitanje regionalnog razvoja i u tom kontekstu pitanje seoskih razvojnih potencijala. Krajobraz ima svoju ekonomsku, ekološku i estetsku vrijednost, koju u kontekstu razvojne strategije treba ozbiljno uzeti u obzir. Autori iznose rezultate empirijskog istraživanja o percepciji krajobraza. Primijenjena je metoda semantičkog diferencijala sa po 15 bipolarnih parova pridjeva. Konceptualizirano je, istraženo i analizirano šest tipova krajobraza i međusobno su komparirani rezultati percepcije kultiviranog s tehničkim, seoskog s gradskim, netaknuti sa zagađenim krajobrazom. Rezultati pokazuju statistički značajne razlike među njima. Za utvrđivanje razlika korišten je t-test, a za utvrđivanje faktora primijenjena je faktorska analiza. Faktorska analiza utvrdila je četiri dimenzije: estetsku, religijsku, te dimenzije aktivnosti i stabilnosti, koje su utvrđene i u nekim istraživanjima u svijetu. S obzirom na prigodni uzorak i samo jednog (Ekonomski fakultet u Osijeku) fakulteta, zaključci su indikativne vrijednosti.