Interkulturalni kurikulum i obrazovanje Roma u Hrvatskoj - Hrvatić, Neven (Array, 2009)
Interkulturalne odrednice nacionalnog kurikuluma dominantno se reflektiraju kroz pristup obrazovanju na manjinskim jezicima (i posebno odgoju i obrazovanju Roma). U Hrvatskoj nije usvojena jedinstvena koncepcija odgoja i obrazovanja za pripadnike romske nacionalne zajednice. Multikulturalni sastav hrvatskog društva ukazuje na opravdanost inauguriranja interkulturalnih modela, što pretpostavlja poznavanje relevantnih faktora: nacionalnih stereotipova, kulturnih karakteristika i socijalne distance, što potvrđuju rezultati znanstvenog projekta Interkulturalni kurikulum i obrazovanje na manjinskim jezicima (postojanje stereotipa i izražena socijalna distanca prema Romima kod srednjoškolaca u Hrvatskoj). Koncept socijalne integracije za Rome podrazumijeva, prije svega, prihvaćanje prava i obveza iz postojećih zakonskih dokumenata, uključivanje u odgojno-obrazovni sustav (formalno i stvarno), zapošljavanje i ostvarivanje specifičnih manjinskih prava. Konceptualizacija ustroja sustava odgoja i obrazovanja za Rome svakako treba uvažiti zahtjeve okružja (u okviru redovnog školskog sustava) i Roma, u pravcu konstrukcije nove integrativne škole, a ne mehaničke rekonstrukcije postojeće. Za romsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj presudno je, uz poboljšanje socio-gospodarskog položaja, integriranje u sve segmente društva, ali i neprijeporna potreba očuvanja kulture, tradicije i stila života.