Dnevne varijacije u uspješnosti rada na zadacima za ispitivanje kratkoročne memorije - Lučanin, Damir (Array, 1980)
Na dvanestoro ispitanika promatrale su se dnevne promjene oralne temperature i uspješnosti rada na zadacima za ispitivanje kratkoročnog pamćenja. U periodu uobičajene budnosti između 7 i 22 sata izvršilo se na svakom ispitaniku šest mjerenja. U ispitivanju nisu utvrđene jednoznačne razlike u dnevnim promjenama uspješnosti rada na zadacima za ispitivanje kratkoročnog pamćenja s obzirom na stupanj složenosti zadataka. U cjelini gledano, uspješnost rada na zadacima za ispitivanje kratkoročnog pamćenja bolja je u uvjetima sniženog, a slabija u uvjetima povišenog aktivacijskog nivoa.