Guran – ranosrednjovjekovno naselje i njegove crkve. Istraživanja 2007/2008. - Jurković, Miljenko; Terrier, Jean; Marić, Iva (2008)
U izlaganju će biti predstavljeni rezultati šeste kampanje istraživanja na području srednjovjekovnoga naselja Guran koji se nalazi sjeverno od Vodnjana. Istraživanja guranskih spomenika provode se od 2002. godine u okviru znanstvene suradnje Međunarodnog istraživačkog centra za kasnu antiku i srednji vijek Sveučilišta u Zagrebu s švicarskim stručnjacima (Service cantonal d'archéologie de Gen&egrave ; ve) i Konzervatorskim odjelom u Puli. Putem arheoloških istraživanja guranskih spomenika (župne i grobljanske crkve, zidina i kuća srednjovjekovnog naselja) nastoje se razjasniti pitanja naseljavanja i organizacije ruralnog prostora tijekom kasne antike i srednjega vijeka. Višegodišnja istraživanja crkve Sv. Šimuna u potpunosti su zaključena 2007. godine te su omogućila utvrđivanje precizne kronološke sekvence. Prva crkva, izgrađena krajem 8.stoljeća, produžena je prema zapadu prije izgradnje postojeće građevine koja je izgrađena tijekom prve polovice 11. stoljeća djelomično koristeći južni zid prethodnih faza. U daljnjim iskopavanjima južno i zapadno od postojeće crkve istraženo je manje groblje koje se prostiralo unutar suhozidom ograđenog prostora zapadno od pročelja. Ono predstavlja privilegirano mjesto ukopa tijekom stoljeća. Na prostoru staroga naselja Guran, čiji su ostaci pronađeni na manje od 100 m jugozapadno od trobrodne bazilike, otkriveni su novi segmenti zidina istočno od monumentalnih vratiju, te su nakon krčenja guste vegetacije na prostora unutar zidina uočeni brojni zidovi. Ustvari, pojavio se cijeli kompleks, sačinjen od međusobno prislonjenih prostorija, koji prati smjer pružanja zidina. Dobivene datacije uzoraka organskog podrijetla metodom C14 (uzorci su uzeti iz raznih slojeva na području naselja) smještaju nastanak naselja u sam kraj ranoga srednjeg vijeka, dok bi se njegovo napuštanje moglo smjestiti u 15. stoljeće. Naposljetku bit će predstavljeni rezultati treće kampanje arheoloških istraživanja crkve Sv. Cecilije, koja je smještena na otpilike 600 m sjeverozapadno od naselja. U nekoliko sondi, koje su otvorene na mjestima gdje je popločenje od okomito postavljenih lomljenaca manjega formata bilo uništeno, otkriven je zid paralelan s pročeljem crkve. Na mjestima gdje se spaja s bočnim zidovima nalaze se već uočene nepravilnosti u strukturi njihova ziđa, što je učvrstilo hipotezu o slojevitosti toga spomenika. Na temelju dosadašnjih istraživanja utvrđene su četiri graditeljske faze, od kojih jednu treba zasigurno smjestiti u karolinško razdoblje. Naime, tijekom kampanje otkriveni su brojni fragmenti ranosrednjovjekovne skulpture, uglavnom dijelovi liturgijskoga namještaja i arhitektonske plastike. Najbrojniji su fragmenti tranzena, a mjesto njihova nalaza uvjerljivo svjedoči o rasporedu i veličini prozora, posebice ona koja je pripadala prvomu prozoru sjevernoga zida, a koja je razlomljena, ali čitava, pronađena u njegovu podnožju.
Projekt MZOS
HRV