Daljnji diskursi u otvaranju vrata shizofreniji - Stamenković, Barbara (Array, 2005)
Rad se nastavlja na prošlogodišnji koautorski pokušaj (Barbara Stamenković i Marijana Rakić, "Otvaranje vrata shizofreniji")da se da skroman doprinos u antistigmatizaciji oboljelih od shizofrenije i njihovih obitelji, i to na način prezentiranja daljnjih diskursa koji mogu pomoći u "otvaranju vrata shizofreniji". Pri tom se slijedi istu logiku: 1. artikuliranje dostupnih diskursa o shizofreniji ; 2. propitivanje ekonomije njihove proizvodnje ; 3. propitivanje kapaciteta koji ovi diskursi imaju za: a) antistigmatizirajuće i antidiskriminirajuće svrhe, te b) stigmatizaciju i diskriminaciju. Prošlogodišnji rad nastojao je propitati diskurs znanosti, umjetničke proizvodnje i antipsihijatrije, te promisliti korelaciju genijalnosti i psihopatologije. Ovogodišnji rad nastoji promisliti diskurs logoterapije (terapije smislom) Viktora Frankla i Foucaultov diskurs o "ludilu", te pokazati: 1. kako Frankl artikulira smislenost življenja s psihičkom bolešću ; 2. kako Foucaultov diskurs o "historiji ludila u doba razuma" prokazuje načine na koji se koncept "ludila", zajedno sa svim medicinskim, psihijatrijskim i psihološkim intervencijama, artikulirao oko moralne dimenzije, dimenzije krivnje i odgovornosti, koja je u osnovi svakog stigmatizirajućeg diskursa ; 3. Foucaultovo i Franklovo promišljanje korelacije genijalnosti i psihopatologije ; 4. kako je na tragu Foucaultovog mišljenja moguće daljnje promišljanje mogućnosti "ludila" da govori u psihoanalitičkom diskursu.